Tehnički Opis

Stambeno-poslovna građevina „ZAPRUĐE“ nalazi se u istočnom dijelu zagrebačkog naselja Zapruđe, u ulici Karla Metikoša, na parceli, k.č. 22/6, k.o. Jakuševec , površine parcele  6.517,0 m².

Za izgradnju stambeno-poslovne građevine, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet – Središnji ured za graditeljstvo, izdao je Građevinsku dozvolu, Kl.br. UP/I-361-03/17-00/846,  u Zagrebu 28.09.2017. godine.

Građevina je samostojeća, orijentirana je na sve četiri strane svijeta.

Građevina se sastoji se od jedne podzemne etaže, te tri nadzemna objekta i to dva stambeno-poslovna (A i B), te jednog stambenog objekta (C).

Svaki objekt ima svoj zasebni ulaz, tako da građevina ima ukupno 4 ulaza (objekt A ima 2 ulaza).

U podrumu građevine (etaža -1) smještena su parkirna mjesta, spremišta, te garaže. Svi objekti imaju direktan pristup u podrum dizalima, te stubištem. Ulaz u garažu je iz ulice Karla Metikoša.

Objekt A ima ukupno 9 nadzemnih etaža (Prizemlje + 8 katova), sa ukupno 80 stanova, i to 32 dvosobna stana i 48 trosobna stana, te 5 poslovnih prostora u prizemlju objekta. Svi stanovi imaju lođe, te su jednoetažni.

Objekt B ima ukupno 9 nadzemnih etaža (Prizemlje + 8 katova), s tim da je dio objekta projektiran stepenasto, tako da svaki takav stan ima vlastitu zatravljenu terasu. Objekt ima ukupno 48 dvosobnih stanova i 1 poslovni prostor u prizemlju objekta. Svi stanovi imaju lođe, te su jednoetažni.

Objekt C ima ukupno 9 nadzemnih etaža (Prizemlje + 8 katova), sa ukupno 109 stanova, i to 65 dvosobnih stanova i 44 trosobna stana. Na zadnjoj etaži objekta locirani su stanovi sa velikim zatravljenim terasama. Svi stanovi imaju lođe, te su jednoetažni.

Konstrukcija zgrada je armirano-betonska. Fasadni zidovi su zidani blok-opekom debljine 25 cm. Zidovi između stanova su armirano betonski debljine 20 cm, sa zvučnom izolacijom od mineralne vune, obostrano žbukani. Zidovi između stanova i hodnika su od blok-opeke deb. 20 cm s 10 cm toplinsko-zvučne izolacije.

AB međukatne ploče su debljine 20 cm, a ploča iznad podruma je debljine .22-26 cm.

Konstruktivna visina podrumske etaže je 256-400 cm, a nadzemnih etaža u prizemlju je 350 cm (poslovni prostori). Svijetla visina u stanovima (visina od gotovog poda do stropa) je 260 cm.

Fasada se izvodi po sistemu “ETICS” s 15 cm  mineralne vune, a kao završni sloj je od silikonska žbuka.  Ograde lođa i  terasa  izvode se  zidano, kao puni zid.

Krov se izvodi kao ravni neprohodni krov s parnom branom, slojem termoizolacije 20 cm, TPO folijom otpornom na UV zrake.

Vanjska stolarija je PVC s više-komornim  profilima,  ostakljena  izo  LOW-e  dvoslojnim  staklom punjenim plinom, sa pripadajućom kutijom za aluminijske rolete punjene poliuretanom i komarnicima (mreža protiv komaraca).

Ulazna vrata u stanove su protupožarna, protuprovalna sa zaštitom od buke.

Podovi soba, dnevnog boravka i blagovaone obloženi su gotovim hrastovim parketom, a ostali podovi keramičkim pločicama, na terasama i lođama u protukliznoj izvedbi.

Zajednički dijelovi  zgrade – stubišta su opremljena bešumnim dizalima marke KONE sa luksuznim kabinama, kroz sve etaže; stubišta i hodnici djelomično popločeni su keramičkim pločicama, a djelomično kamenim pločama dok su ograde i rukohvati u stubištima od plastificirane crne bravarije.

Svi ulazi u objekt su pod video-nadzorom.

Sve instalacije u objektima biti će izvedene materijalima renomiranih proizvođača.

Elektro brojila smještena su u zasebnoj prostoriji na svakoj etaži. Zgrade su opremljene autonomnim izvorom el.energije putem vlastitog generatora, koji se automatski uključuje u slučaju nestanka el.energije, te strujom opskrbljuje dizala i zajedničku potrošnju. Sva rasvjeta u zajedničkim prostorijama je LED tehnologije, kako bi se smanjila potrošnja.

Za klima-uređaje biti će ugrađena cjelokupna instalacija u svakom stanu, te nosači vanjske jedinice, kao i priključak odvodnje kondenzata…

Vodomjeri su predviđeni za svaki stan u posebnim vodomjernim ormarićima u hodniku stubišta, a glavni ventil vode u svakom stanu. Sva sanitarna oprema biti će od renomiranih proizvožača.  

Grijanje objekta je centralno, priključeno na gradsku toplanu, čime je osigurana i priprema tople vode.

Svaka stambena jedinica i poslovni prostor ima ITPS (individualnu toplinsku podstanicu) za mjerenje realne potrošnje toplinske energije (što nije slučaj kod montiranih kalorimetara na postojeće radijatore). Ovime se značajno smanjuju troškovi grijanja stana, jer se plaća onoliko energije koliko je potrošeno.

ITPS uređaji su smješteni u zasebnu prostoriju na svakom katu.

Umjetna ventilacija osigurana je bešumnim ventilatorima u svim sanitarnim prostorijama, a ventilacija kuhinja osigurana je zasebnim “spiro” cijevima za odsis napa dovedenim do pozicija štednjaka predviđenim projektom.

Energetski razred – projektom je predviđen „B“ energetski razred.